Puur Pashmina

Oorsprong Pashmina

Pashmina, is het Perzische woord voor “ fijn wol” en is in het Westen vooral bekend als Cashmere wol, wat staat voor het ‘Kasjmir’ gebied in het Himalayagebergte India waar de wol vandaan komt.

De fijne wol is afkomstig van de ondervacht van de Himalaya berggeit, die leeft in de hoge Himalaya-regio’s van Kasjmir, Nepal en de meest afgelegen regio’s van de Tibetaanse Hoogland. Deze fijne wol wordt al meer duizenden jaren verweven in sjaals en dekens en wordt gewaardeerd voor zowel zijn zachtheid, warmte als lange levensduur. Omdat de oorsprong van Pashmina dateert uit de oude beschavingen van 3000 b.c. en vooral werd gedragen door keizers, koningen, prinsen en edelen wordt dit kostbare weefsel ook vaak ‘koningswol’ genoemd.

Terwijl deze sjaals en dekens geweven uit Pashminawol eeuwenlang zijn aanbeden in het Verre Oosten, is de Westerse wereld langzaamaan ook de unieke kwaliteiten van de Pashmina’s aan het ontdekken. In de afgelopen jaren wordt de Pashmina steeds populairder in de westerse modewereld. Met name omdat de sjaal buitengewoon zacht en licht is, maar toch uitzonderlijk warm.

Een paar foto’s van de fabriek in Ladakh waar de sjaals van Puur Pashmina worden gemaakt:

Wat is het verschil tussen Pashmina en Cashmere?

Pashmina en Cashmere wol zijn beiden veel lichter, zachter en warmer dan schapenwol. Beiden zijn één van de duurste natuurvezels. Voor deze wolsoorten geldt: Des te dunner de vezel en hoe meer met de hand is gedaan, hoe duurder de sjaal.

Het verschil tussen Pashmina en Cashmere is het materiaaltype, elk is afkomstig van een ander type geit. Het verschil tussen de twee soorten komt neer op de afmeting van de diameter van de vezel. De Pashmina vezels zijn fijner en dunner (12-15 micron) dan een Cashmere vezel (15-19 micron) en daarom ideaal voor lichtgewicht kleding als fijne sjaals.

De wol van Cashmere is afkomstig van de “Kasjmir berggeit” uit Ladakh, India. Deze sjaals zijn handgemaakt en zijn ideaal als betaalbare wintersjaal. Deze is zeer zacht, warm, stevig en gaat jarenlang mee.

De wol van de Pashminasjaal is afkomstig van een zeldzaam geitenras “Changthangi” die leeft in Ladakh, India. De haren van deze geit bevatten een ultra dunne binnenlaag, “Pashmina”, en is het meest warmte isolerend en het dunst van alle wolsoorten. Hierdoor is deze vrijwel altijd duurder geprijsd dan een Cashmere. De Pashmina staat bekend als het meest fijne, lichtste en warmste wolsoort ter wereld.

De Puur Pashmina collectie bevat de hoogste kwaliteit sjaals, omdat er gekozen is voor enkel 100% Cashmere en 100% Pashmina wol.

Let op: De term Pashmina wordt de laatste jaren helaas te pas en te onpas gebruikt voor kledingstukken die niet van de echte “pashmina geiten” komen en soms zelfs synthetische vezels bevatten. Puur Pashmina verkoopt de originele Pashmina en deze vormt minder dan 0,1 % van de wereldwijde Cashmere producten.

Bekijk onze sjaals hier.